به گزارش راهبرد معاصر؛ بعد از انتخابات شورای شهر و مجلس شورای اسلامی، برخی چهرههای شاخص اصلاحطلب بهصراحت از شکاف بین بدنه و رهبران جبهه اصلاحات سخن گفته و تأکید کردند که این شکاف، انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی را تهدید میکند. برهمین اساس سازوکارهایی برای از بین بردن این شکاف توسط اصلاحطلبان مطرح شد؛ از تغییر در رهبران سیاسی و شعارهای انتخاباتی تا اصلاح نحوه ورود به انتخابات.
شورای سیاستگذاری جبهه اصلاحطلبان که یکی از مراکز تصمیمگیر درباره اصلاحطلبان است در بیستدومین جلسه خود طی بررسیهایی، طرحهایی را برای مقابله با اختلاف و ایجاد انسجام اصلاحطلبان بررسی و در نهایت و به پیشنهاد کارگروه سیاستها و راهبردها، طرح "سَرا" را که معنی اختصاری آن سامانه رأی سنجی اصلاحطلبان است، به تصویب رساند.
طرح "سَرا" طبق آنچه رسانههای اصلاحطلب نوشتهاند، میگوید: هرکدام از اعضای شورای عالی، حداکثر 20 نفر را انتخاب کنند و آن 20 نفر هر کدام حداکثر 20 نفر بعدی را انتخاب کنند تا این جمعیت به 16 هزار نفر برسد و سپس از این 16 هزار نفر در سامانه ثبت نام به عمل آمده و لیست نهایی بر اساس میزان رأیگیری در این سامانه بسته شود.
شورای سیاستگذاری جبهه اصلاحطلبان در توصیف "سرا"، گفته بود: "این طرح گام جدید شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان به سمت انتخاب دموکراتیکتر، شفافتر و کارآتر نامزدهای جبهه اصلاحطلبان در انتخابات مجلس است" و برخی رسانههای اصلاحطلب در توصیف بیشتر آن تصریح کرده بودند: "این شیوه شفاف و دموکراتیک انتخاب نامزدها در سده گذشته در احزاب و جریانهای سیاسی دهها کشور جهان آزموده و پرورده شده است، فساد سیاسی و نقش لابیهای ناسالم در برآمدن نامزدها را میکاهد، به شکلگیری فضای انتخاباتی و افزایش مشارکت و استفاده از فرصت انتخابات برای آگاهی افزایی کمک میکند، به شناسایی و برآمدن نامزدهای شایسته و معرفی چهرههای توانا و جدید به جامعه میانجامد، اقتضای دموکراتیزسیون در سطح احزاب و جریانهای سیاسی است و ارتباط میان یک جریان سیاسی با بدنه اعضا و حامیانش را تقویت میکند و مشارکت اعضای یک جریان سیاسی را به نحوی معنادار در فرآیند انتخاب نامزدها جلب میکند".
و اما این طرح که اعضای شورای سیاستگذاری جبهه اصلاحطلبان آن را گامی بزرگ برای از بین بردن اختلافات در نحوه رسیدن به لیست مشترک و البته آنچه دموکراتیزهتر کردن فعالیت انتخاباتی خودشان میدانند، در ابتدای راه نه تنها به عاملی برای انسجام اصلاحطلبان تبدیل نشد بلکه بار دیگر بر آتش اختلافات سنتی گروههای اصلاحطلب دمید.
اعضای شورای سیاستگذاری خواهان حمایت همهگروههای اصلاحطلب از طرح "سرا" شده و بر ضرورت اجرای این طرح تاکید میکنند؛ از جمله آذر منصوری عضو شورای در واکنش به مخالفتها با این طرح گفته است: "طرح سرا در پاسخ به نقدی است که نسبت به عملکرد شورای عالی جبهه اصلاحطلبان در فرآیند نهایی شدن نامزدها و رسیدن به لیست واحد وجود داشت و پس از سپری شدن دو سال از انتخابات شوراها هنوز هم حرفها حدیثها ادامه دارد؛ اگر این شورا با فرآیندهای گذشته به لیست واحد میرسید حتی اگر بهترینها هم در لیست قرار میگرفتن، باز هم به دلیل غیر شفاف و غیردموکراتیک بودن و نیز به دلیل اینکه یک جمع محدود بدون مشارکت بدنه اجتماعی به آن رسیده بودند، انتقادها هم به فرآیند و هم به لیست وجود خواهد داشت. این فرآیند در پرسشگری بدنه اجتماعی و پاسخگویی منتخبان هم نسبت به دورههای گذشته یک قدم به جلوست." برخی دیگر از اصلاحطلبان این طرح را نه برای ترمیم شکاف بلکه عاملی برای شکاف در جبهه اصلاحطلبان توصیف کردهاند.
در همین زمینه، غلامحسین کرباسچی که میتوان او را اولین منتقد علنی طرح "سرا" دانست، در توییتر خود درباره این طرح نوشت: "بدنه اجتماعی اصلاحات از پایین به بالا شکل میگیرد، نه از بالا به پایین! چه کسی حق دارد بدنه اجتماعی اصلاحات را انتخاب کند؟ آنان باید ما را انتخاب کنند یا ما آنان را؟".
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در گفتوگو با ارگان رسانهای حزب متبوعش از اشکالات متعدد این طرح گفته و با توصیف آن به "دموکراسی وارونه" تصریح کرده است: "یکی از مهمترین اشکالات، عارضه شائبه اقدام مغایر قانون است این طرح به دنبال این است که در یک شبکه مجازی گسترده برای یکسری از افراد تبلیغات صورت گیرد، درحالیکه مطابق قانون انتخابات هنوز موعد تبلیغات انتخابات نرسیده است و اگر هم بخواهند این تبلیغات را مطابق قانون به یک هفته آخر منتهی به زمان برگزاری انتخابات موکول کنند به نظر نمیرسد کار آیی داشته باشد و نمیتوان در یک هفته هم نظرخواهی و هم تبلیغ کرد به نظر نمیرسد این طرح حسابشده باشد و آقایان نیز گفته بود شرط تائید و پیگیری این مسئله اجماع درباره آن است و متاسفانه این عملی نشده است".
و اما امروز، مخالفت با طرح سرا وارد مرحله جدیدی شده و روزنامه سازندگی ارگان رسانهای حزب کارگزاران، خبر از مخالفت چهار حزب کارگزاران،اعتمادملی، حزب اسلامی کار و حزب پیشروی اصلاحات با طرح "سرا" خبر داده است؛ حال باید دید که شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان تسلیم این مخالفتها شده و از تصمیم خود عقب نشینی میکند یا مخالفان به تصمیم این شورا تمکین خواهند کرد و یا اینکه طرحی که برای ترمیم شکاف با بدنه تنظیم شده بود به سَرای اختلاف در جبهه اصلاحطلبان مبدل خواهد شد.
منبع: تسنیم